
Palvelut
Lemmikin hoitoa turvallisesti ja hyvinvointia edistäen.

VERENPAINEEN MITTAUS
Verenpaineenmittaus kissoille ja koirille tarkoitetulla verenpainemittarilla. Luotettavat tulokset sähköpostitse toimitettuna käynnin jälkeen.
Lemmikin sairaudenhoitoon tietyissä sairauksissa sisältyy verenpaineen mittaus. Klinikalla suoritettu verenpaineen mittaus voi antaa virheellisesti korkean verenpaineen tuloksen klinikkastressin ja pelon takia.
Kotona suoritettava verenpaineen mittaus antaa luotettavamman tuloksen lemmikin terveydentilasta.

PIENET TOIMENPITEET
Kotona suoritettavat pienet toimenpiteet, kuten
- kynsien leikkaus,
- korvien puhdistus,
- takkujen ajelu,
- mato-/punkkilääkkeen anto

OPASTUS
Voit pyytää minua opettamaan erilaisten hoitotoimenpiteiden suorittamisen kanssa, kuten:
- lääkkeen anto
- kynsien leikkaus
- korvien puhdistus
- kiinnipitotekniikat, joita eläinklinikoilla käytetään
- hampaiden harjaus
Työskenteletkö eläinklinikalla? Minua voit myös pyytää opastamaan klinikkatyötä helpottavien tekniikoiden kanssa!
VERENPAINEEN MITTAUS
Kissojen ja koirien verenpaineen mittaus ei ole kivulias toimenpide ja se on helppo suorittaa kotioloissa. Eläinlääkäriasemalla mitattuna lemmikillä voi olla kohonnut verenpaine niin sanotun "valkotakkisyndrooman" vuoksi. Lemmikin verenpaine saattaa siis olla korkea eläinklinikalla, mutta kotioloissa se on täysin normaali.
Verenpaineen mittaus olisi hyvä suorittaa seniorilemmikeille osana vuosittaista terveystarkastusta, sillä kohonnut verenpaine ei aina aiheuta selkeitä oireita ja voi antaa viitteitä alla kytevästä perussairaudesta. Mahdollisia oireita voivat olla lisääntynyt nukkuminen tai ääntely ja vähentynyt ruokahalu.
Lemmikillä voi myös olla jokin perussairaus (kuten munuaissairaus, kilpirauhasen sairaus tai sydänsairaus), joka voi aiheuttaa kohonnutta verenpainetta. Tälloin verenpaineen mittaus tapahtuu yleensä noin 6 - 12 kuukauden välein, tai mahdollisten lääkitysmuutosten aikaan tiheämmin.
Käyntiin valmistautuminen.
Kerrothan minulle etukäteen mikäli lemmikkisi säikähtää tai kiihtyy ovikellon soimisesta tai koputtamisesta.
Jos lemmikilläsi on tapana paeta vieraiden tullessa hankalasti saavutettavaan paikkaan, suosittelen siirtämään lemmikin hyvissä ajoin ennen käyntiä sellaiseen tilaan, mistä lemmikin noutaminen on mahdollisimman helppoa. Liiallinen kiihtyminen nostaa verenpainetta.
Varaa käynnille rauhallinen mieli ja lemmikille pehmeä ja miellyttävä paikka, jossa mittaamme verenpaineen. Voit varata lemmikille sen lempiherkkua, mikäli lemmikki osaa olla rauhallinen herkkujen ääressä eikä kiihdy liikaa ruoasta.
Missä lemmikki tuntee olonsa turvalliseksi?
Mieti etukäteen lemmikin lempipaikka, tai missä lemmikki tykkää viettää eniten aikaa. Paikka voi olla lemmikin oma peti, sänky, omistajan syli tai vaikka sauna/vessatilat.
Luotettavan verenpainemittauksen kulmakivenä on, että lemmikki tuntee olonsa mahdollisimman rauhalliseksi ja turvalliseksi.
Mitä mittauksen aikana tapahtuu?
Mittaustekniikka on samanlainen kuin ihmisen verenpaineemittauksessa. Mittauskohtaan asetettu mansetti täyttyy ja tarpeellisen täyttöasteen saavutettuaan alkaa keventymään rauhallisesti. Tämä kestää alle minuutin.
Verenpaine mitataan yleisimmin hännästä, mutta vaihtoehtoisia paikkoja on myös etutassu tai takatassu. Yleisimmin mittaus tapahtuu lemmikin maatessa kyljellään tai mahallaan.
Mittarista pääsee pieni hurinaääni kun mansetti täyttyy.
Verenpaineen mittaus kestää yleensä 10 - 20 minuuttia, riippuen lemmikkisi reagoinnista mittaustilanteeseen.
Ensimmäisiä mittauksia ei oteta huomioon, sillä lemmikki yleensä reagoi puristukseen ja ääneen. Alussa tarkoituksena on vain saada lemmikki tottumaan mittaustilanteeseen ja sen aiheuttamiin tuntemuksiin ja ääniin.
Mittauksen aikana seuraan miten lemmikki reagoi tilanteeseen, teen mahdolliset muutokset (kuten mittauspaikan vaihtaminen, mansetin kiristys tai löysentäminen) ja opastan tarvittaessa omistajaa toiminnan kanssa. Mittaustilanteessa seuraan kannettavalta tietokoneelta mittaustekniikan onnistumista.
Kun lemmikkisi näyttää rentoutuvan ja tottuvan mittaustilanteeseen, alkaa tulosten kerääminen. Tarkoituksena on kerätä 3-5 luotettavaa mittaustulosta ja niistä lasketaan keskiarvo.
Käynnin jälkeen.
Toimitan käynnin jälkeen mittaustulokset ja mittauskertomuksen sähköpostitse. Mittauskertomukseen kirjaan ylös mittausteknisiä tietoja (kuten mistä alueelta verenpaine mitattu ja missä asennossa lemmikki on ollut), lemmikin mielentila mittaushetkellä ja mahdolliset muut huomioonotettavat tiedot. Mittaustulokset voitte toimittaa hoitavalle eläinlääkärille arvioitavaksi ja mahdollista lääkityssuunnitelmaa varten. Hoitajana minulla ei ole oikeutta tehdä diagnoosia tai antaa lääkinnällisiä ohjeita, tämä on aina hoitavan eläinlääkärin vastuulla.